Escitalopram Sandoz 20mg Filmomh Tabl 98 X 20mg

Op voorschrift
Geneesmiddel
Onmiddellijk beschikbaar
Ik weet dat dit product een voorschrift vereist.

Ik bevestig hierbij dat ik de bijsluiter heb gelezen en op de hoogte ben van het gebruik, de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel. Ik verklaar het gevaar van overhaast gebruik van dit geneesmiddel te kennen en beloof het te gebruiken zoals voorgeschreven.

Onze Leveringsmethodes:

Ophaling in de apotheek of automaat

Levering in Beke

Levering

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Als apothekers bieden we ook farmaceutische zorg. Na aankoop van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel kun je ook contact met ons opnemen als je vragen hebt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via mail of telefoon.

  • Depressieve episodes
  • Paniekstoornis met of zonder agorafobie
  • Sociale angststoornis (sociale fobie)
  • Gegeneraliseerde angststoornis
  • Obsessieve-compulsieve stoornis

Welke stoffen zitten er in dit geneesmiddel?

 De werkzame stof in dit middel is escitalopram. Elke filmomhulde tablet bevat 5 mg/10 mg/20 mg van de werkzame stof escitalopram (als oxalaat).

 De andere stoffen in dit middel zijn:

Kern van de tablet: lactosemonohydraat, microkristallijne cellulose, natriumcroscarmellose, hypromellose, magnesiumstearaat, watervrij colloïdaal siliciumdioxide.

Filmomhulling: hypromellose, macrogol 6000, titaniumdioxide (E 171), talk

Vertel uw arts als u een van de volgende geneesmiddelen gebruikt:

 Niet-selectieve monoamino-oxidaseremmers (MAO-remmers), die fenelzine, iproniazide, isocarboxazide, nialamide en tranylcypromine als werkzame stoffen bevatten. Als u een van die geneesmiddelen hebt gebruikt, moet u 14 dagen wachten voor u de inname van Escitalopram Sandoz mag starten. Na stopzetting van Escitalopram Sandoz moet u 7 dagen wachten voor u een van die geneesmiddelen mag innemen.

 Reversibele, selectieve MAO-A-remmers die moclobemide bevatten (wordt gebruikt om depressie te behandelen)

 Irreversibele MAO-B-remmers die selegiline bevatten (wordt gebruikt om de ziekte van Parkinson te behandelen). Die kunnen het risico op bijwerkingen verhogen.

 Het antibioticum linezolide

 Lithium (wordt gebruikt bij de behandeling van manisch-depressieve stoornis) en tryptofaan.

 Imipramine en desipramine (beide worden gebruikt om depressie te behandelen).

 Sumatriptan en soortgelijke geneesmiddelen (worden gebruikt om migraine te behandelen), tramadol (wordt gebruikt tegen ernstige pijn). Deze verhogen het risico op bijwerkingen.

 Buprenorfine (wordt gebruikt tegen hevige pijn) omdat het risico op serotoninesyndroom, een potentieel levensbedreigende aandoening, verhoogd is.

 Cimetidine, lansoprazol en omeprazol (wordt gebruikt om maagzweren te behandelen), fluconazol (ter behandeling van schimmelinfecties), fluvoxamine (antidepressivum) en ticlopidine (wordt gebruikt om het risico op beroerte te verminderen). Die kunnen de bloedspiegels van escitalopram verhogen.

 Sint-janskruid (Hypericum perforatum) - een kruidenproduct voor depressie.

 Acetylsalicylzuur en niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (NSAID's) (geneesmiddelen die worden gebruikt om pijn te verlichten of het bloed te verdunnen, zogenaamde anticoagulantia). Die kunnen de bloedingsneiging verhogen.

 Warfarine, dipyridamol en fenprocoumon (geneesmiddelen die worden gebruikt om het bloed te verdunnen, zogenaamde anticoagulantia). Uw arts zal waarschijnlijk de stollingstijd van uw bloed controleren bij het starten en stopzetten van Escitalopram Sandoz om na te gaan of uw dosering van het anticoagulans nog adequaat is.

 Mefloquine (gebruikt om malaria te behandelen), bupropion (gebruikt om depressie te behandelen) en tramadol (gebruikt om ernstige pijn te behandelen) gezien het mogelijke risico op daling van de epilepsiedrempel.

 Neuroleptica (geneesmiddelen die worden gebruikt om schizofrenie, psychose te behandelen) en antidepressiva (tricyclische antidepressiva en SSRI's) als gevolg van een mogelijk risico op daling van de epilepsiedrempel.

 Flecaïnide, propafenon en metoprolol (gebruik bij hart- en vaataandoeningen), clomipramine en nortriptyline (antidepressiva) en risperidon, thioridazine en haloperidol (antipsychotica). De dosering van Escitalopram Sandoz moet misschien worden aangepast.

 Geneesmiddelen die de bloedspiegels van kalium of magnesium verlagen. Deze combinatie verhoogt het risico op levensbedreigende hartritmestoornissen.

  1. Mogelijke bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben. Niet iedereen krijgt daarmee te maken.

De bijwerkingen verdwijnen gewoonlijk na enkele weken behandeling. U moet weten dat veel van de bijwerkingen ook symptomen van uw ziekte kunnen zijn en dus zullen verbeteren als u zich beter begint te voelen.

Als u een van de volgende symptomen vertoont, moet u meteen contact opnemen met uw arts of onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan:

Soms (kunnen optreden bij tot 1 op de 100 mensen)

• Ongebruikelijke bloedingen waaronder maag-darmbloedingen

Zelden (kunnen optreden bij tot 1 op de 1.000 mensen)

• zwelling van huid, tong, lippen, farynx of gezicht, netelroos of ademhalings- of

slikmoeilijkheden (ernstige allergische reactie) hebben.

• hoge koorts, agitatie, verwardheid, beven en abrupte spiercontracties, dat kunnen tekenen zijn

van een zeldzame aandoening, het serotoninesyndroom genaamd (zie rubriek 2).

Niet bekend (frequentie kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald)

• Moeilijkheden bij urineren

• Epilepsieaanvallen (toevallen), zie ook rubriek "Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met

dit geneesmiddel?"

• Gele verkleuring van de huid en het wit van de ogen zijn tekenen van een gestoorde

leverfunctie/leverontsteking

• Snelle, onregelmatige hartslag, flauwvallen, dat kunnen symptomen zijn van een

levensbedreigende aandoening, gekend als Torsade de pointes

• Gedachten van zelfverminking en zelfmoordgedachten, zie ook rubriek "Wanneer moet u

extra voorzichtig zijn met dit geneesmiddel?"

Wanneer mag u dit geneesmiddel niet innemen?

 u bent allergisch voor een van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6 van deze bijsluiter.

 als u andere geneesmiddelen inneemt die behoren tot de groep van zogenaamde MAO-remmers, zoals selegiline (gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson), moclobemide (gebruikt bij de behandeling van depressie) en linezolide (een antibioticum).

 als u werd geboren met of een episode hebt gehad van abnormaal hartritme (te zien op het ECG, een onderzoek om na te gaan hoe uw hart werkt)

 als u geneesmiddelen voor hartritmeproblemen inneemt of geneesmiddelen die invloed kunnen hebben op het hartritme (zie rubriek 2 "Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?")

Depressieve episodes

  • Gebruikelijke dosis: 10 mg /dag.
  • Onderhoudsdosis: max. 20 mg /dag

Paniekstoornis met of zonder agorafobie

  • Aanvangsdosis: 5 mg tijdens de 1ste week
  • Onderhoudsdosis: 10 - 20 mg /dag

Sociale angststoornis

  • Gebruikelijke dosis: 10 mg /dag.
  • Afhankelijk van de individuele respons, de dosis verlagen tot 5 mg of verhogen tot max. 20 mg /dag

Gegeneraliseerde angststoornis

  • Aanvangsdosis: 10 mg /dag
  • Onderhoudsdosis: max. 20 mg /dag

Obsessieve-compulsieve stoornis

  • Aanvangsdosis: 10 mg /dag
  • Onderhoudsdosis: max. 20 mg /dag

Toedieningswijze

  • In een enkele gift inneme
  • Met of zonder voedsel
CNK2983062
OrganisatiesSandoz
MerkenSandoz
Breedte71 mm
Lengte147 mm
Diepte40 mm
Hoeveelheid verpakking98
Actieve ingrediëntenescitalopram oxalaat
BehoudKamertemperatuur (15°C - 25°C)